CRADLE TO CRADLE

Cradle to Cradle (duurzaamheid)

Multifunctioneel Centrum It Werflân is gebouwd op basis van het Cradle to Cradle principe. Cradle to cradle (C2C) is een manier van denken  en ontwerpen naar hoogwaardige duurzame oplossingen, zowel in de productielijn van producten en hun processen, ontwikkeld door William McDonough en Michael Braungart. De kern van deze filosofie is dat materialen die in het ene product gebruikt worden op een hoogwaardige manier hergebruikt kunnen worden in een volgend product, zowel in de  technische of in de biologische sfeer waarbij de cyclus gesloten blijft.
In ons gebouw zit een stalen constructie, die met alle elementen aan elkaar gemonteerd is. Het isolatiemateriaal heeft een hoog duurzaamheidsgehalte. Houten geïsoleerde en geprefabriceerde invulpanelen vormen de externe wanden, die intern is bekleed met een betimmering en extern is voorzien van een esthetische schil met een decoratieve holle steen metselwerk.
In het gebouw is een economische klimaatbeheersingssysteem geïnstalleerd, dat tevens gebruik maakt van nachtkoeling en voorzien wordt van energie door een luchtwarmtepomp- regeling aangedreven in combinatie met zonnewarmte.
De prefab betonvloer elementen kunnen na de sloop van het gebouw weer worden teruggeleverd aan de leverancier voor hergebruik.
Op één van de dakvlakken wordt zonneënergie opgewekt bestaande uit 72 grote zonnecelpanelen, die ons gebouw all-electric maken.
Vloer- en raambedekkingen zijn ook uitgevoerd in C2C materialen.
C2C gaat er eveneens vanuit dat de processen en de bouwmethodiek in relatie tot het bouwproject van onderop gedragen moeten worden, voor en na de bouwperiode. Wij hebben dat m.b.v. vele vrijwilligers in werkgroepen ingevuld. Er zaten vertegenwoordigers in het bouwteam, er was een groep die aan het interieur een invulling gaf, die de audio en visuele middelen en de toneelopbouw uitdacht, die de communicatie tussen de werkgroepen en het dorp invulling gaf, die voor het buitenterrein voor de school en het dorpshuis haar keuzes aandroeg.
Onze schoonmakers gebruiken alleen schoonmaakartikelen die een hoog duurzaamheidscertificaat hebben.